Cum sunt afectați românii din Maramureșul de dincolo de Tisa de războiul din Ucraina

Românii din Maramureș de dincolo de Tisa, din Ucraina, suferă consecințele teribile ale războiului declanșat de invazia rusească. Zona în care trăiesc ei, Transcarpatia, a fost cruțată până acum de atrocitățile comise în alte zone ale Ucrainei. Totuși, tineri din comunitățile românești sunt trimiși de front; alții trăiesc în exil, fără perspectiva de a reveni acasă în perioada următoare. În satele românești sunt foarte mulți refugiați ucraineni veniți din zonele afectate direct de invazie, iar bisericile, școlile și organizațiile civice ale românilor au nevoie de sprijin material pentru a supraviețui.

În dreapta Tisei, în Maramureșul voievodal, trăiesc zeci de mii de români. Este vorba de români aflați acolo încă din zorii Istoriei, care păstrează vechile tradiții din satele de unde au plecat soldații lui Dragoș și Bogdan, descălecătorii Moldovei, ori unde s-a născut marele mitropolit greco-catolic Victor Mihaly de Apșa. Azi, aceste sate suferă consecințele războiului declanșat de invazia rusească din Ucraina, spune protopopul greco-catolic de Slatina/Solotvyno, părintele Nuțu Dan, potrivit Via Cluj TV.

Până acum, satele românești au fost ferite de atacuri directe, însă, din acest motiv, ele au fost alese de mii de refugiați care vin din estul și din sudul Ucrainei, zone afectate direct de război, mai spune părintele Nuțu Dan.

Până acum, comunitățile românești din Apșa, Slatina sau Biserica Albă au fost ajutate de organizații neguvernamentale din România și așa au reușit să facă față nevoilor tot mai mari. Însă nevoia lor de ajutor rămâne, iar românii din Maramureșul de dincolo de Tisa speră că nu vor fi uitați de frații lor care trăiesc în patria-mamă. 

Related posts

Leave a Comment